A+ A A-

slanutak i sezam

Slanutak (lat. Cicer arietinum, engl. chick peas) je najkonzumiranija mahunarka na svijetu. Uzgajao se još davnih 3.000 godina p.n.e. i smatra se jednom od najstarijih uzgajanih biljaka. Potječe s Bliskog istoka, a bio je popularan već u drevnoj Grčkoj i Rimu. Vrlo je popularan mediteranskoj kuhinji gdje se od slanutka spremaju brojna nacionalna jela. Slanutak ima izvrsnu nutritivnu vrijednost jer je bogat lako probavljivim proteinima, mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, željezom, kalcijem, vitaminima B kompleksa, prehrambenim vlaknima i lecitinom. Pripisuju mu se čak i afrodizijačka svojstva.

Najpoznatije jelo od slanutka svakako je hummus.


Sezam (lat. Sesamum indicum) je jedna od najstarijih uljarica koja se uzgaja diljem svijeta. Jednogodišnja je biljka koja doseže do 2 metra visine. Uzgaja se radi sjemena i to najviše u Kini, Indiji i Sudanu. Sjeme sadrži 45-60% ulja koje se upotrebljava za kuhanje, pripremanje salata, za proizvodnju margarina i u pekarstvu za posipanje peciva. Osim što je bogato uljima sjeme također sadrži visok udio proteina.

Od sezama se sprema pasta, tzv. tahini. Tahini hummusu daje poseban okus. Svaki kuhar će reći da je tajna u njegovoj kvaliteti, ali naravno i količini.

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN