Tofish:
1/3 šalice vode
1/2 čžl luka u parhu
1 čžl svijetle miso paste
1/2 čžl Sana češnjaka, sjeckani, liofilizirani
1/2 čžl Sana ružičaste soli
2 žl. limunovog soka
2 lista nori alge
1 kocka Sana svježeg tofua
Vegeneza:
120 ml sojinog mlijeka
1 čžl senfa
1/2 Sana Perzijska plava soli
1/2 čžl Sana češnjaka, sjeckani, liofilizirani
1 čžl Sana preljev od datulje
1 žl. jabučnog octa
240 ml suncokretovog ulja
Malo Sana maslinovog ulja s medvjeđim lukom
Tartar:
1/2 šalica vegeneze
1-2 žl. sitno sjeckanih kiselih krastavaca
1 žl. sitno sjeckanih kapara
1 čžl senfa
1 čžl Sana preljeva od datulje
1 čžl Sana Kopar, liofiliziran
Tempura:
100g glatkog brašna ili brašna bez glutena
20g kukuruznog škroba
2 ŽL prehrambenog kvasca
1 čžl praška za pecivo
1 čžl soli
250 ml ledene pive (IPA)
*Opcionalno:
prstohvat papra, luka I češnjaka u prahu
Postupak:
Tofish
Za marinadu u vodi razmutite miso pastu, dodajte luk u prahu i češnjak kojeg ste dodatno usitnili. Pomiješajte limunovim sokom, dodajte sol i dio nori alge narezanu na trakice. Ostatak alge sačuvajte za oblaganje tofua.
Kocku tofua narežite na željene oblike debljine 2-2,5 cm.
Svaki komad obložite u papirnati ručnik ili krpu i dobro ga ocijedite.
Svaki komad tofua vodoravno zarežite po cijeloj dužini kako bi se marinada bolje upila (pripazite na debljinu reza!)
Šnite tofua posložite u posudu s marinadom i ostavite ga da se marinira minimalno 2h ili preko noći.
Tempura
Prije paniranja pripremite tempuru. Suhe sastojke izmiješate i polako ulijevajte u ledenu vodu ili pivu do glatke guste smjese. Zdjelu s tempurom obavezno držite na hladnom prije korištenja.
Tofu izvadite iz marinade, lagano ga posušite i svaku plošku obložite nori algom s jedne strane.
Umočite tofu u tempuru i pržite ga u vrelom ulju sa obje strane dok lagano ne porumeni .
Kad je tofu gotov ocijedite od ulja i položite na papirnati ubrus da upije višak ulja.
Vegeneza
U blender (mi smo koristili Vitamix )stavite i promiješajte navedene sastojke za Vegenezu osim ulja i octa.
Nakon što ste pomiješali, dodajte jabučni ocat i polako ulijevate ulje na laganoj brzini.
Vege tartar
Vegenezi iz prethodnog recepta dodajte navedene sastojke za tartar i dobro pomiješajte.
Batat
Batat operite i ostavite s korom ako koristite organske.
Narežite ga na štapiće ili tanke ploške, pospite ga kukuruznim škrobom i pržite u vrućem ulju
Ocijedite ga iz ulja i pospite Sana cvijetom soli s limetom. Tofish možete servirati uz različite priloge, a mi smo odabrali čips od organskog batata uz dodatak tartara napravljenog od vegeneze, te Ketchupa od cikle.
Recept by: @PlantEd by Ivana Rukavina
U suradnji sa: @enzitakitchen