Biskvit:
5 žumanjaka
5 bjelanjaka
4 žlice šećera
1 žlica Sana bourbon vanilin šećer
prstohvat soli
5 žlica glatkog brašna
1 puna žlica kakaa
1/2 praška za pecivo
1 žlica ulja
Kesten krema:
250 g SANA kesten pirea 72% ili 100%, odmrznut
100 g maslaca sobne temperature
30-75 g šećera u prahu (ovisi o kesten pireu)
100 g slatkog vrhnja
Čokoladna krema:
125 g mascarponea
100 g tamne čokolade
Dekoracija:
150 g slatkog vrhnja
1/2 žlice šećera u prahu
Sana Vanilija Bourbon Madagaskar
čokoladne strugotine, čokoladne mrvice, nar, čokoladna zrna kave
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 180 C, a pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.
2. Izmiksajte bjelanjke sa soli u čvrsti snijeg.
3. Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksajte dok smjesa ne postane blijedo žuta i kremasta. Dodajte ulje te mješavinu kakaa, brašna i praška za pecivo. Kratko izmiješajte mikserom.
4. U smjesu špatulom pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka.
5. Usipajte u pleh za pečenje, poravnajte i pecite 10-12 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u sredinu biskvita ne izađe čista.
6. Vrući biskvit preokrenite na drugi papir za pečenje, pažljivo maknite papir na kojem se biskvit pekao pa zajedno s novim papirom zarolajte u biskvit. Ostavite da se ohladi.
7. Maslac i šećer (količinu prilagodite vrsti kesten pirea) miksajte 5-6 min dok maslac ne postane kremast. Dodajte kesten pire i dobro izmiksajte. Zatim ulijte slatko vrhnje pa miksajte još malo dok krema ne postane maziva ali ne rijetka.
8. Čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici. Malo prohladite, a zatim je špatulom umiješajte u mascarpone.
9. Biskvit pažljivo odmotajte. Premažite ga cijelom površinom s kesten kremom, a preko nje čokoladnom kremom. Biskvit ponovno zarolajte, istovremeno skidajući papir s njegove donje strane.
10. Istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije u srednje čvrsti šlag. Cijelu roladu premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite po želji. Ostavite barem 1 sat u hladnjaku prije posluživanja.
#uživajslatko!
Recept: Biljana Oklopčić (@bibis_baking_tales)