Sastojci

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 ljutike, usitnjene
  • 1/2 kg smeđih šampinjona, narezanih
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 2 češnja češnjaka, usitnjenog
  • 2 žlice Madeira vina ili konjaka
  • 6 šalica pilećeg temeljca
  • 2 grančice majčine dušice
  • 3/4 šalice hummusa
  • Ribana korica i sok od 1 limuna
  • 2 žlice grubo nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 mlada luka, grubo nasjeckana
  • grčki jogurt, za preljev

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutike i kuhajte dok ne omekšaju, oko 3 minute. Zatim dodajte gljive, posolite i popaprite, te kuhajte dok tekućina od gljiva ne ispari, oko 15 minuta. Dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu. Potom dodajte Madeira vino i kuhajte 2 minute, kuhačom pokupite sve smeđe komadiće. Dodajte pileći temeljac i majčine dušice; pirjajte lagano, povremeno miješajući, oko 30 minuta.

Uklonite grančice majčine dušice te umiješajte hummus u juhu. Prebacite pola juhe u blender i napravite pire (uklonite čep otvora kako bi izašla para), a zatim se vratite tavi i pirjajte sve još 15 minuta. Tavu maknite sa vatre, umiješajte limunov sok te posolite i popaprite. Pomiješajte naribanu limunovu koricu, peršin i mladi luk u zdjelici. Poslužite juhu u dubokim zdjelicama, a na vrh dodajte jogurta te smjesu limuna i peršina.