Sastojci za biskvit:
- 1 šalica bijelog pirovog brašna
- 1/3 šalice kokosovog šećera
- 1 + 1/2 žlice kakao praha
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1 šalica vode
- 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1 žličica jabučnog octa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za kremu od kestena:
- 1 blok Sana kesten pirea 100% (250g)
- 1 šalica biljnog mlijeka (npr. sojino)
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 + 1/2 žlice kukuruznog škroba
- 1 žličica agar agara u prahu
Sastojci za ganache:
- 120 g tamne čokolade
- 1 šalica kokosove kreme (kruti dio iz konzerve kokosovog mlijeka)
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Obložiti kalup papirom za pečenje.
- U zdjelu staviti sve suhe sastojke za biskvit. Dodati sve mokre i pomiješati. Prebaciti smjesu u lim za pečenje (cca 25x35cm), poravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu cca 25 minuta, sve dok čačkalica ne izađe suha. Kada je pečen izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi na rešetki. Hladni biskvit rezati na krugove uz pomoć čaše.
- Sve sastojke za kremu, osim agar agara, staviti u blender i izblendati. Prebaciti u lončić i zagrijati uz neprestano miješanje. Dodati agar agar i miješati sve dok se ne počnu balončići stvarati odnosno počne kuhati smjesa. Preliti smjesu u silikonske kalupe (koristila sam polukrugove), pustiti malo mjesta na vrhu te lagano utisnuti odrezane krugove biskvita. Staviti u hladnjak da se stisne na sat, dva.
- U posudu natrgati čokoladu. Zagrijati kokosovu kremu i preliti preko čokolade i pomiješati sve dok se čokolada ne otopi i sjedine se sastojci. Pustiti da se ohladi i stisne. Prebaciti u dresir vrećicu sa šiljastim nastavcima i ukrasiti izvađene kestene i kalupa. Možete cijeli kesten ukrasiti ili samo polovicu. Preporučujem polovicu jer je čokoladni ganache dosta jak pa će izdominirati okusom.
- Čuvati kestene u hladnjaku.
Recept by: @foodoris