Sastojci:
3 Jaja
160 g omekšalog maslaca
10 g Sana Bourbon vanilin šećera
180 ml Sana Sirupa od datulje
180 g kiselog vrhnja 12% m.m.
200 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
10 g praška za pecivo
Pola žličice sode bikarbone
Prstohvat soli
Preljev (opcionalno)
50 ml pulpe od marakuje
150 g šećera u prahu
Postupak:
Pjenasto umutite jaja, maslac i ekstrakt vanilije. Dodajte sirup od datulje i kiselo vrhnje i umutite u jednoličnu smjesu. Prosijte obje vrste brašna, dodajte prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu te lagano umiješajte u smjesu s jajima.
Smjesu izlijte u kalup za kuglof promjera 23 cm prethodno premazan maslacem i brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 50 minuta.
Za preljev: Pulpu od marakuje pomiješajte sa šećerom u prahu i prelijte preko ohlađenog kuglofa. Umjesto preljeva od marakuje, kuglof možete posuti šećerom u prahu, čokoladnom glazurom uz dodatak cimeta ili još dodatno sirupom od datulje.
Recept: @okruglica79