Sastojci:

3 Jaja

160 g omekšalog maslaca

10 g Sana Bourbon vanilin šećera

180 ml Sana Sirupa od datulje

180 g kiselog vrhnja 12% m.m.

200 g glatkog brašna

100 g oštrog brašna

10 g praška za pecivo

Pola žličice sode bikarbone

Prstohvat soli

Preljev (opcionalno)

50 ml pulpe od marakuje

150 g šećera u prahu

Postupak:

Pjenasto umutite jaja, maslac i ekstrakt vanilije. Dodajte sirup od datulje i kiselo vrhnje i umutite u jednoličnu smjesu. Prosijte obje vrste brašna, dodajte prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu te lagano umiješajte u smjesu s jajima.

Smjesu izlijte u kalup za kuglof promjera 23 cm prethodno premazan maslacem i brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 50 minuta.

Za preljev: Pulpu od marakuje pomiješajte sa šećerom u prahu i prelijte preko ohlađenog kuglofa. Umjesto preljeva od marakuje, kuglof možete posuti šećerom u prahu, čokoladnom glazurom uz dodatak cimeta ili još dodatno sirupom od datulje. 

Recept: @okruglica79