Mliječni proizvodi bogat su izvor važnih hranjivih tvari, ali sve više ljudi razvija intoleranciju na laktozu koja izaziva simptome poput nadutosti, grčeva, proljeva i plinova. Većini koja se iz zdravstvenih ili etičkih razloga želi odreći mliječnih proizvoda najveći problem predstavlja omiljena namirnica – sir. Bilo kao zalogaj uz vino, glavni sastojak pizze, lazanja ili cheesburgera, sir se može naći u gotovo svakom receptu.
Rastući trend veganskog načina prehrane potaknuo je mliječnu industriju da se snažno angažira na razvoju sireva biljnog podrijetla. Zamjene za biljni sir proizvode se tehnikama sličnim onima koje se koriste u proizvodnji prerađenog mliječnog sira . To proizvođačima predstavlja velik izazov, jer sir je po mnogočemu jedinstvena namirnica. Prije svega njegova struktura omogućuje mu čvrstoću na sobnoj temperaturi, a topivost na višoj. To se u biljnim zamjenama za sir uspjelo postići korištenjem biljnih masnoća poput kokosovog ulja koje ima isto svojstvo.
Jedan od najvećih izazova s kojim su se proizvođači susreli je kazein – protein koji se nalazi isključivo u mlijeku sisavaca, a daje mliječnom siru onu prepoznatljivu rastezljivu strukturu nakon topljenja. Osim što utječe na strukturu sira, prema istraživanjima, kazein snažno utječe i na naše receptore što nas može učiniti ovisnima njegovom okusu. Naime, kada kazein stigne u probavni trakt, ispušta opijate koji se zovu kazomorfini koji djeluju na receptore dopamina i u našem tijelu izazivaju jednaku reakciju poput droge. To je jedan od razloga zašto je toliko teško odoljeti komadu pizze.
Srećom, biljne zamjene za sir zadnjih godina postale su jednako primamljive okusom, a strukturom se više gotovo ne razlikuju od mliječnog sira. Sve to zahvaljujući razvoju biljnih proteina iz orašastih plodova i mahunarki. Biljni proteini imaju svojstvo iznimnog vezivanja vode i masti koji stvaraju u našim ustima osjećaj jednak onom koji imamo jedući krišku sira. Osim toga sadrže i značajne količine esencijalnih aminokiselina. Također, u proizvodnji biljnih proteina daleko je manji udio stakleničkih plinova koji utječu na globalno zagrijavanje pa birajući takve proizvode pozitivno utječemo i na okoliš smanjujući svoj ugljični otisak.
„Zbog svih dobrobiti koje nam donosi biljna prehrana i velikog interesa naših potrošača, odlučili smo na tržište plasirati novu liniju biljnih zamjena za sireve“ – rekla nam je Silvija Repić, direktorica tvrtke Sana delikatese.
Sana delikatese, mala je koprivnička tvrtka primjer uspješne poduzetničke priče koja ide u korak s globalnim trendovima na području zdrave prehrane, a kvalitetom svojih proizvoda i usluge već je pokazala da je novim i inovativnim proizvodima moguće osvojiti srca hrvatskih potrošača, ali i vrhunskih chefova.
U novoj liniji biljnih zamjena za sireve Sana nudi tri vrhunska okusa:
POWER MOZZA je na bazi kokosovog ulja i proteina graška te je izvrsna biljna zamjena za poznatu talijansku mozzarellu i idealna je za ljubitelje talijanske kuhinje. Blagog je i kremastog okusa, pa se može koristiti samostalno ili kao dodatak jelima, a lako se topi u pećnici.


POWER GREEK na bazi kokosovog ulja i proteina badema odlična je zamjena za popularni grčki tip bijelog sira. U stilu prave grčke fete svježeg je okusa i arome te nježne strukture. POWER GREEK možete koristiti samostalno ili kao dodatak omiljenim salatama i sendvičima.

POWER TRAPI, biljna zamjena za poznati Trapist na bazi kokosovog ulja i proteina graška okusom će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane koji žele uživati u namirnicama biljnog podrijetla. Blagog okusa i čvrste konzistencije uklopit će se u svaku platu narezaka ili sendvič. POWER TRAPI se lako topi pa ga možete koristiti u bilo kojem jelu kojem želite dati kremastu strukturu ili ga zapeći u pećnici.

„Naši veganski sirevi ne sadrže konzervanse, sastojke životinjskog porijekla, gluten ili soju, pa su pogodni za sve koji biraju veganski način prehrane. Također, protein graška koji je baza smatra se hipoalergenom namirnicom, pa su pogodni i za konzumente koji imaju probleme s alergijama. Sirevi su odnedavno u ponudi u većim trgovačkim centrima i već smo dobili puno pozitivnih reakcija naših potrošača čak i onih koji imaju zdravstvenih problema poput histaminske intolerancije. Naša inspiracija prije svega je uživanje u kvalitetnoj hrani koja je odličnog okusa i daje dobar osjećaj“ – zaključila je Silvija Repić.