200 g sušenih crnih višanja ili višanja u tamnoj čokoladi
125 ml ruma
4 jaja
200 g šećera
90 g maslaca
200 g kiselog vrhnja, 12% m.m.
12 g Sana bourbon vanilin šećer
1/4 žličice soli
1/2 žličice sode bikarbone
50 g kakaa u prahu
250 g glatkog brašna
120 g oštrog brašna
150 g čokoladnih kapljica
U posebnoj posudi natopite višnje u rumu. Neka tako stoje dok pripremate biskvit za kuglof.
Otopite maslac i pustite ga da se ohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte kiselo vrhnje i ohlađeni maslac.
Prosijte kakao u prahu i obje vrste brašna. Zajedno sa soli, sodom bikarbonom i praškom za pecivo ih dodajte u smjesu i umutite.
Spatulom umiješajte višnje zajedno s rumom i čokoladne kapljice. Na kraju umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga lagano umiješajte u smjesu.
Izlijte smjesu u kalup za kuglof promjera 23 cm ili dva manja kalupa te pecite na 190°C 60 minuta. Nakon pola sata provjerite čačkalicom je li kuglof pečen te ga prekrijte folijom.
Recepty by: @okruglica79