200 g sušenih crnih višanja ili višanja u tamnoj čokoladi

125 ml ruma

    4 jaja

200 g šećera

  90 g maslaca

200 g kiselog vrhnja, 12% m.m.

  12 g Sana bourbon vanilin šećer

 1/4 žličice soli

 1/2 žličice sode bikarbone

  50 g kakaa u prahu

250 g glatkog brašna

120 g oštrog brašna

150 g čokoladnih kapljica

U posebnoj posudi natopite višnje u rumu. Neka tako stoje dok pripremate biskvit za kuglof.

Otopite maslac i pustite ga da se ohladi.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.  Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte kiselo vrhnje i ohlađeni maslac.

Prosijte kakao u prahu i obje vrste brašna. Zajedno sa soli, sodom bikarbonom i praškom za pecivo ih dodajte u smjesu i umutite.

Spatulom umiješajte višnje zajedno s rumom i čokoladne kapljice. Na kraju umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga lagano umiješajte u smjesu.

Izlijte smjesu u kalup za kuglof promjera 23 cm ili dva manja kalupa te pecite na 190°C 60 minuta. Nakon pola sata provjerite čačkalicom je li kuglof pečen te ga prekrijte folijom.

Recepty by: @okruglica79