Sastojci:

  •  4 batata (srednje veličine)
  •  400 g konzerviranog slanutka (isprati i iscijediti vodu)
  •  1/2 žlice maslinovog ulja
  •  1/2 žličice: kumina, korijandera, cimeta, mljevene slatke paprike
  •  po želji: 1 prstohvat morske soli (ili soka od limuna)

Umak:

  •  1/4 šalice hummusa
  •  sok 1/2 limuna (~ 1 žlica)
  •  1 žličica sušenog kopra (ili 2-3 žličice svježeg)
  •  3 češnja češnjaka (usitnjenog)
  •  voda (ili nezaslađeno bademovo mlijeko)
  •  po želji: morska sol

Preljev:

  •    1/4 šalice cherry rajčica (narezane na kockice)
  •    1/4 šalice nasjeckanog peršina (usitnjenog)
  •    2 žlice soka od limuna
  •    čili umak

Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite veliki pleh sa folijom. Dobro operite batate i narežite ih po dužini na pola. Pomiješajte slanutak s maslinovim uljem i začinima te stavite na folijom obloženi pleh. Premažite batate s malo maslinovog ulja i položite ih (odrezanom stranom dolje) na isti pleh.

Dok se batati i slanutak peku, pripremite umak. Sve sastojke za umak stavite u zdjelu te promiješajte mikserom, a vode ili bademovog mlijeka dodajte kako umak ne bi bio pregust. Kušajte i po potrebi dodajte još začina. Pripremite i preljev od peršina i rajčice. Pomiješajte rajčice i peršin s limunovim sokom i ostavite da se mariniraju.

Za otprilike 25 minuta vilicom provjerite jesu li batati postali mekani i ako je slanutak zlatno-smeđe boje izvadite ih iz pećnice.

Batate stavite na tanjure odrezanom stranom prema gore te ih malo izdubite vilicom. Zatim ih prelijte umakom i pečenim slanutkom, te ukrasite preljevom od peršina i rajčice. Poslužite.