Sastojci za namaz od smokvi i maslina:

  • ½ šalice sušenih smokvi
  • 2 šalice crnih Kalamata maslina, bez koštica
  • 2 žličice s kapare;
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 žlice svježe iscijeđenog soka naranče
  • svježe mljeveni crni papar
  • 4 svježe smokve, kao ukras

Rehidrirajte suhe smokve u zdjeli tople vode oko jedan sat dok ne postanu deblje i mekane (Ili ako želite ubrzati stvari, možete zagrijati vodu u lončiću dok ne proključa, a zatim smanjiti na laganu vatru. Dodajte smokve i kuhajte oko 15 minuta)

Nakon što su smokve rehidrirane, grubo ih nasjeckajte i pomiješajte zajedno s maslinama, kaparima, origanom i svježe iscijeđenim sokom od naranče te ih usitnite u mikseru. Smjesu stavite u zdjelu te začinite paprom.

Sastojci za crostinije:

  • 4 kriške kruha
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 češnjak srednje veličine, usitnjen
  • 1 žlica sitno sjeckanog ružmarina
  • Sana hummus

Zagrijte pećnicu na 160 °C. Valjkom za tijesto poravnajte svaku krišku kruha tako da ih stanjite. Okruglim kalupom za kekse, izrežite krugove od kruha.

Promiješajte maslinovo ulje sa češnjakom. Kistom lagano premažite svaki krug od kuha s mješavinom ulja i češnjaka. Zatim ih položite na lim za pečenje u jednom sloju. Lagano ih pospite sjeckanim ružmarinom.

Pecite 15 do 20 minuta ili dok crostini ne postanu lagano zlatni i hrskavi. Ostavite crostinije da se malo ohlade.Nakon što su se crostini ohladili, prvo ih premažite slojem Sana humusa, a zatim dodajte namaz sa smokvama i maslinama te ukrasite tankim kriškama svježe smokve.