Sastojci:

Biskvit:

110 g brašna

40 g kakaa u prahu

prstohvat soli

4 jaja

160 g šećera

štapić Sana vanilije bourbon Madagaskar (ili 2 čepa arome vanilije)

2 žlice suncokretovog ulja

2 žlice ruma

Krema:

250 g Sana Kesten pire 100%

75 g šećera

400 ml slatkog vrhnja

1 Sana bourbon vanilin šećera

ruma (po želji)

70 g čokolade za kuhanje

Glazura:

75 ml vrhnja za šlag

80 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom.

U jednu posudu prosijte brašno, kakao i sol te ostavite sa strane.

U drugoj posudi mikserom desetak minuta miješajte šećer i jaja dok ne dobijete pjenastu kremu. U to dodajte vaniliju, ulje i rum pa sve dobro izmiješajte mikserom dok se sastojci ne sjedine.

Malo po malo, smjesi dodajte i prosijane suhe sastojke te između svakog dodavanja smjesu izmiješajte kuhačom.

Pripremljenu smjesu izlijte na veliki lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, lijepo je poravnajte i pecite u ugrijanoj pećnici 10 do 12 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).

Gotov biskvit izvadite iz pećnice, odvojite od papira za pečenje i još vrućeg zamotajte u čistu krpu kako bi dobio oblik rolade.

Krema:

Vrhnje za šlag ostavite 10-15 minuta u zamrzivaču kako bi se dobro ohladilo da ga možete istući u šlag. Kesten pireu dodajte šećer i kratko izmiješajte mikserom (dobit ćete mrvičastu smjesu).

U drugoj posudi mikserom istucite ohlađeno vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrsti šlag. Postepeno ga dodajte kesten pireu, miješajući između svakog dodavanja mikserom. Prije zadnjeg dodavanja šlaga, smjesi dodajte bourbon vanilin šećer i rum i dobro promiješajte mikserom. Zadnjih stotinjak mililitara šlaga dodajte ručno miješajući kuhačom.

U kremu zatim dodajte čokoladu za kuhanje izrezanu na komadiće i još jednom dobro izmiješajte kuhačom.

Slaganje:

Odmotajte roladu koju ste prethodno zamotali u krpu te kremu ravnomjerno rasporedite po biskvitu pazeći da rubovi ostanu prazni. Roladu zatim ponovno zamotajte, stavite na tanjur za posluživanje i ostavite nekoliko sati u hladnjaku (najbolje preko noći).

Ganache:

Vrhnje za šlag stavite na laganu vatru i kuhajte do vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade izrezane na komadiće i ostavite dvije minute pa miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

Ganache prelijte u bocu za dekoriranje i prošarajte roladu te je poslužite.

Recept i fotografije: Kate Bošković, Slatkopedija