Sastojci:

5 žlica maslinovog ulja

1 struk poriluka (60 g nakon čišćenja)

150 g zlatnih šampinjona

250 g bijelih šampinjona

125 ml bijelog vina

155 g Sana kesten pire 100%

30 g Sana tahini chili (ili classic ako ne volite ljuto)

žličica soli

100 g prosa

500 ml povrtnog temeljca

Prvo pripremite povrtni temeljac – zakuhajte litru vode i u nju ubacite povrtnu kocku. Kuhajte 5 minuta i poklopite. Za ovaj recept potrebno vam je 500 ml temeljca. Ako ga imate zamrznutog od neke povrtne juhe, još bolje.

Na 3 žlice maslinovog ulja prepržite poriluk. Kad zamiriše, dodajte šampinjone koje ste prethodno očistili i narezali na ploške. Zalijte vinom, poklopite i pustite da smjesa kuha 15-ak minuta. Povremeno promiješajte.

Za to vrijeme na 2 žlice maslinovog ulja prepržite proso, stalno ga miješajte i dodajte temeljac tako da ga prekrije. Stalno provjeravajte je li proso upilo tekućinu pa postepeno dodajte dok ne potrošite 500 ml.

U tavu s gljivama i porilukom dodajte kesten pire i tahini te posolite. Promiješajte da smjesa bude jednolična (kesten daje fenomenalnu kremastu teksturu) i pustite da kuha oko 5 minuta. Promiješajte nekoliko puta i poklopite.

Nakon 5 minuta dodajte proso iako možda još nije upilo svu tekućinu. Sve to dodajte u umak, promiješajte i pustite da otklopljeno kuha dok ne ispari tekućina i ne dobijete teksturu koju želite.

Ostavite da se malo ohladi i uživajte zdravo!

Recept by: @okruglica_79