Tijesto:
1 jaje
85 g šećera
120 g maslaca sobne temperature
1 žlica Sana bourbon vanilin šećera
4 g praška za pecivo
80 g Sana Black tahinia
170 g glatkog brašna
45 g oštrog brašna
Krema od limuna (lemon curd)
1 limun (neprskani)
1 naranča (neprskana)
150 g šećera
65 g maslaca
2 jaja
Za ukrašavanje:
50 g bijele čokolade i 2 žličice ulja
Postupak:
Pjenasto umutite jaje sa šećerom i maslacem. Dodajte vanilin šećer i black tahini pa umutite u jednoličnu smjesu.
Prosijte obje vrste brašna s praškom za pecivo i rukom umijesite tijesto. Tijesto je mekano pa ga stavite u prozirnu foliju i pustite da odstoji u zamrzivaču oko 15 minuta.
Kad ste tijesto izvadili iz zamrzivača napravite kuglice i stavljajte ih na lim za pečenje po 4 u jedan red (za ukupno 5 redova). U svaku kuglicu vrhom kuhače utisnite rupicu i proširite je prstom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 13 minuta.
Kada izvadite keksiće vrhom kuhače ponovno udubite rupice jer keksići prilikom pečenja rastu.
Krema od limuna (lemon curd):
Naribajte korice limuna i naranče, a zatim iscijedite sok i procijedite.
Stavite sok, korice, šećer, malo razmućena jaja i maslac narezan na listiće u posudu koju postavite iznad veće posude s vodom. Voda ispod treba lagano ključati.
Zagrijavajte miješajući dok se šećer i maslac ne otope i smjesa ne ujednači.
Nastavite lagano kuhati oko 20 minuta stalno miješajući dok se ne zgusne.
Gotovu kremu procijedite da odstranite korice. Curd ohladite u hladnjaku.
Savjet: Curd možete napraviti ranije, staviti u staklenku i čuvati u hladnjaku 2 do 3 tjedna.
Kada se keksići ohlade, napunite ih lemon curdom, a zatim otopite na pari bijelu čokoladu s malo ulja, i ukrasite ih po želji.
Recept by: @okruglica79