Sastojci:

200 g mascarponea

200 g šećera

1 žlica Sana bourbon vanilin šećera

4 jaja

175 ml jogurta

100 ml mineralne vode

200 g pirea od batata

pola žličice Sana Tahiti, egzotične mješavine začina

2 žlice kakao praha

1 prašak za pecivo

340 g glatkog brašna

80 g oštrog brašna

Prvo pripremite pire od ljubičastog batat:

2 batata ukupne težine cca 300 g operite, ogulite i narežite na deblje šnite te stavite kuhati na paru. Kada je batat mekan (provjeriti vilicom), skinite s vatre i ohladite pa usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.

Pjenasto umutite jaja, šećer i bourbon vanilin šećer. Dodajte mascarpone, jogurt i mineralnu vodu pa umiješajte. Nakon toga dodajte pire od batata i izmiješajte u jednoličnu smjesu. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa umiješajte.

Gotovu smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte kakao i Sana Tahiti začin.

Kalup za kuglof namažite maslacem i pospite oštrim brašnom pa ulijte polovinu ljubičaste smjese. Po njoj rasporediti polovinu Tahiti smjese s kakaom te isti postupak ponovite još jednom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 55 minuta. Nakon 30 minuta prekrijte kuglof folijom da ne zagori.

Provjeriti je li kuglof pečen pomoću štapića za ražnjić.

Kada je kuglof gotov, izvadite ga iz pećnice, pustite da odstoji 5 minuta u kalupu i nakon toga ga prebacite iz kalupa na rešetku za hlađenje.

Ohladite i poslužite.

Ovaj mirisni kuglof možete posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladom.

Recept by: @okruglica79