• 4 cikle (200g svaka), vrhovi odrezani
  • 200g krupne ili stolne soli
  • 4 lista smokve (za pokriv cikle)
  • žalo (za pokrov)

dressing:

  • ½ naranče, sok i korica
  • 10ml l Sana sirupa od datulja
  • 20ml maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • 2cm đumbira, sok
  • 15ml tamarija ili shoyu umaka

garniš:

  • Sana acetto perle
  • 10g Sana Power Mix sjemenki
  • ukiseljeni motar / kapare / mikrozelenje/ feta od badema
  1. Sol pomiješajte s vodom u količini nalik mokrom tijestu s kojim možete obložiti ciklu.
  2. Ciklu obrušite vlažnom krpom od zemlje i odrežite joj vrhove s obje strane.
  3. Kalup za pečenje pospite smjesom soli, na nju dodajte ciklu.
  4. Ciklu obložite listom smokve te obilno obložite smjesom soli i vode. Stavitiei žalo kao dodatnu membranu.
  5. Pecite 2h na 175 C.
  6. Za vrijeme pečenja napravite „feta sir“ od badema.
  7. Ciklu nakon 2 h izvadite iz pećnice i prohladite. Za vrijeme hlađenja napravite dressing i ostali garniš.
  8. Za dressing: u zdjelicu naribajte koricu neprskane naranče, iscijedite sok pola naranče, dodajte maslinovo ulje i sve dobro izmiješajte. Đumbir naribajte sa strane pa istisnite sok u zdjelicu.
  9. Ciklu narežite na mandolinu na tanke šnite. Servirajte kružno u tanjur.
  10. Prelijte vinegretom od naranče, dodajte acetto perle, komadiće „fete“ od badema, ukrasite mikrozelenjem te pospite Power Mixom sjemenki.

FETA OD BADEMA

  • 145g blanširanih badema ili brašna od badema
  • 6 ŽL vode * dodati više prema potrebi
  • 3 ŽL suncokretovog ulja
  • 2-3 ŽL (30-45g) limunovog soka
  • 2 režnja češnjaka
  • 20g prehrambenog kvasca
  • 1 čžl soli
  1. Bademe namočite preko noći (min 12h) te im uklonite kožicu. Ako koristite blanširane bademe ili bademovo brašno, preskočite ovaj korak i stavite ih direktno u posudu blendera.
  2. Sve sastojke izblendajte u kremu (po potrebi dodati još vode).
  3. Smjesu prebacite u vrećicu za mlijeko pa u cjedilo, a ispod stavite zdjelicu u koju će se cijediti višak tekućine, idealno preko noći.
  4. Sljedeći dan „sir“ prebaciti na papir za pečenje, oblikujte po želji i pecite 30min na 170 C.
  5. Ohladite i narežite na kocke ili razmrvite.

Savjet: Dobivene kocke mogu se dodatno marinirati i čuvati u ulju sa začinima.

Recept by: Ivana Rukavina