- 4 cikle (200g svaka), vrhovi odrezani
- 200g krupne ili stolne soli
- 4 lista smokve (za pokriv cikle)
- žalo (za pokrov)
dressing:
- ½ naranče, sok i korica
- 10ml l Sana sirupa od datulja
- 20ml maslinovog ulja
- prstohvat soli
- 2cm đumbira, sok
- 15ml tamarija ili shoyu umaka
garniš:
- Sana acetto perle
- 10g Sana Power Mix sjemenki
- ukiseljeni motar / kapare / mikrozelenje/ feta od badema
- Sol pomiješajte s vodom u količini nalik mokrom tijestu s kojim možete obložiti ciklu.
- Ciklu obrušite vlažnom krpom od zemlje i odrežite joj vrhove s obje strane.
- Kalup za pečenje pospite smjesom soli, na nju dodajte ciklu.
- Ciklu obložite listom smokve te obilno obložite smjesom soli i vode. Stavitiei žalo kao dodatnu membranu.
- Pecite 2h na 175 C.
- Za vrijeme pečenja napravite „feta sir“ od badema.
- Ciklu nakon 2 h izvadite iz pećnice i prohladite. Za vrijeme hlađenja napravite dressing i ostali garniš.
- Za dressing: u zdjelicu naribajte koricu neprskane naranče, iscijedite sok pola naranče, dodajte maslinovo ulje i sve dobro izmiješajte. Đumbir naribajte sa strane pa istisnite sok u zdjelicu.
- Ciklu narežite na mandolinu na tanke šnite. Servirajte kružno u tanjur.
- Prelijte vinegretom od naranče, dodajte acetto perle, komadiće „fete“ od badema, ukrasite mikrozelenjem te pospite Power Mixom sjemenki.
FETA OD BADEMA
- 145g blanširanih badema ili brašna od badema
- 6 ŽL vode * dodati više prema potrebi
- 3 ŽL suncokretovog ulja
- 2-3 ŽL (30-45g) limunovog soka
- 2 režnja češnjaka
- 20g prehrambenog kvasca
- 1 čžl soli
- Bademe namočite preko noći (min 12h) te im uklonite kožicu. Ako koristite blanširane bademe ili bademovo brašno, preskočite ovaj korak i stavite ih direktno u posudu blendera.
- Sve sastojke izblendajte u kremu (po potrebi dodati još vode).
- Smjesu prebacite u vrećicu za mlijeko pa u cjedilo, a ispod stavite zdjelicu u koju će se cijediti višak tekućine, idealno preko noći.
- Sljedeći dan „sir“ prebaciti na papir za pečenje, oblikujte po želji i pecite 30min na 170 C.
- Ohladite i narežite na kocke ili razmrvite.
Savjet: Dobivene kocke mogu se dodatno marinirati i čuvati u ulju sa začinima.
Recept by: Ivana Rukavina